| home | istoric | fotografie | atlas ortodox | rugăciuni | contact | media |

Despre Sfanta Liturghie

Sfanta Liturghie este slujba principala a Bisericii Ortodoxe Romane.

Exista Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, care se slujeste cel mai des, dar si Liturghia Sfantului Vasile cel. Mare si Liturghia Darurilor mai inainte sfintite care se slujesc doar in anumite momente ale anului bisericesc.

Sfanta Liturghie propriu-zisa este constituita din doua parti :

1. Liturghia Catehumenilor care se mai numeste si Liturghia Cuvantului
In timpul acestei parti se prezinta fragmente din Sfanta Scriptura.

2. Liturghia Credinciosilor care se mai numeste si Liturghia Euharistica
In timpul acestei parti Sfintele daruri pregatite la Proscomidie sunt aduse si sfintite.
Biserica Ortodoxa ne invata cum, cu adevarat Sfintele Daruri devin Trupul si Sangele Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

3. O a treia parte a Liturghiei este Proscomidia sau slujba de Pregatire a Sfintelor Daruri, care precede Liturghia propriu-zisa.

Proscomidia :

Inainte de inceputul Sfintei Liturghii, preotul incepe slujba cu pregatirea a Sfintelor Darurilor (painea si vinul care vor fi sfintite la Liturghie). Aceasta pregatire se face in cadrul unui ritual complex, cu un simbolism elaborat.

In timpul Proscomidiei, preotul taie din prescura principala un fragment de forma unui patrat, Agnetul (Mielul). Agnetul este cel care va fi sfintit în timpul Liturghiei Credinciosilor, devenind astfel Sfantul Trup al lui Hristos. De asemeni, preotul mai scoate particele de prescura si le aseaza pe Sfantul Disc, pentru pomenirea Maicii Domnului, pentru diferitii sfinti si pentru credinciosii vii si adormiti. Bucatile de prescura care raman sunt binecuvantate si distribuite enoriasilor dupa slujba; aceste bucati de prescura sunt cunoscute sub numele de anafura.

In timpul Proscomidiei, preotul binecuvinteaza vinul si apa, care sunt turnate în Sfantul Potir. Dupa rugaciunile Epiclezei, in Potir va fi adaugata apa calda.

Darurile sunt tamaiate de mai multe ori in timpul Proscomidiei. Incheierea Proscomidiei coincide cu inceputul Sfintei Liturghii.

 

 

(va continua)