| home | istoric | media | atlas ortodox | contact |

SCURT ISTORIC

 

Satul Podu Cheii, alaturi de Brebu Megieșesc, Brebu Manastirei si Pietriceaua, este unul din cele 4 sate care alcatuiesc comuna Brebu (localitatea Brebu este situata la circa 7 km de Municipiul Campina, Județul Prahova).

 

Satul, a capatat numele Podul-Cheii după podisul ("podul") pe care se gaseste si care este asezat in "V-ul" format de raul Doftana si garla din Valea Rea. Podisul a capatat aceasta denumire după Cheile Brebului care se gasesc la NV de podis, chei sapate de apele Doftanei în stanca ce leaga acest podis de culmea de vizavi, o ramura din culmea Baiului, care se numeste Garbova.

 

 

Tot spre N-V e poarta de intrare în Transilvania. Valea e frumoasa, impădurita, strabatuta de Doftana și de drumul de la Traisteni și Tesila catre Campina.
Pe versantul apusean, în dreapta raului e pitorescul sat apartinand de comuna vecina Sotrile-Lunca Mare ce-si va fi capatat numele de la intinsa lunca a Doftanei. Coborand cu bagare de seama pe o panta mai domoala, inverzita de pasuni, imbracate in tufe de catina si de alun, pe care o mana nevazuta le-a aruncat aici , pe un drumeag care e brazdat de santurile facute de ultimele suvoaie indata ai ajuns la albia raului. In fata ochilor ti se infatiseaza in toata splendoarea si salbaticia lor un fel de stanci ciudate cu tainica insiruire, cu inaltimi ce bat catre 100m , cu bolovani desprinsi din crestet, cremene otelita ce a tinut malul celor din Podu Cheii.

 

Prima atestare istorica a satului Podu Cheii, ca mosie, este de pe vremea lui Mihai Viteazul, în cartea de judecata data de acesta la 20 august 1596 prin care intareste ca proprietari in Brebu pe popa Fratean și fiul sau Baico, in care se spune "si iar a cumparat Baico, din toata partea lui Oancea, de la Podul-Cheii oricat se va alege ...".

 

Podu Cheii este un mic platou cu ceva peste 60 de gospodarii. Privind roiul de case s-ar zice ca un capcaun a luat pe acesti sateni si i-a surghiunit aici singuri marginași ai mosiei mari. O palma de pamant, oameni indoiti de munca cu gospodarii mai mici sau mai bine injghebate. Bogate gradini, imprejmuite cu gard de tambre si nuiele, cu meri si peri, cu gutui și pruni, cu holde de porumb, cartof, sfecla și dovleci. Satul Podu Cheii a fost remarcat de domnitorul Matei Basarab pe la anul 1642, într-o calatorie peste aceste meleaguri.

 

O legendă spune că Matei Basarab mergand la o vanatoare deasupra Brebului, pe Carabana in "punctul la Izvor", fiind atras de frumusetea locurilor, dar mai ales de pozitia strategica, alege zona pentru constructia cetatii manastiresti. Astfel, domnitorul cumpara mosia Podu Cheii de la mosnenii brebeni cu intentia de a construi pe partea de Sud cetatea pentru ca era mai aproape de drumul spre trecere în Transilvania. Dar o sihastra si o inteleapta baba, pe numele ei Voichita, i-a iesit inainte si i-a spus: "Boierule nu zidi nimic in aceste locuri ca are sa vie o vreme cand această mica apa are sa-si schimbe cursul si are să vie greu celor din Siliste sa vie duminica la biserica in Podu Cheii." Ca a fost sau nu asa, din cat ne este cunoscut, in vechime platoul brebean nu a fost fragmentat dar acum a ajuns prin alunecari de teren si eroziuni sa aiba aceasta vale (Valea Rea) care initial a fost, aproape de neluat in seama, o mica valcea.

 

Din anumite marturii nescrise ajunse pana in zilele noastre din batrani, se spune ca pe la 1864 satul numara doar 9 familii, cu toate ca au fost improprietariti 14 locuitori. Conform Arhivei de Stat Ploiești (Tabele de improprietarire din 1864 a se vedea Doc 11 și 7 si marele dictionar geografic al Romaniei editat 1989, vol I litera B si P), la 1898 satul Podu Cheii avea 110 locuitori.